Kies een andere taal om inhoud voor uw locatie te zien:
26.01.2023

Intralogistiek hoogstandje op 30.000 vierkante meter

Toekomstbestendig dankzij innovatie

Hendrik-Ido-Ambacht, januari 2023 – Rhenus Warehousing Solutions neemt de logistieke activiteiten over van SPAX, een fabrikant van bevestigingsmaterialen, en bundelt de processen in een nieuw logistiek centrum in Bönen, Duitsland. De logistieke dienstverlener vertrouwt hierbij op de expertise en jarenlange ervaring van STILL, dat de innovatie automatisering van het magazijn voor haar rekening neemt. Een tot nu toe uniek project in Duitsland.

Rhenus Warehousing Solutions vertrouwt voor het nieuwe logistieke centrum in het Duitse Bönen op automatiseringsoplossingen van STILL. Op bijna 30.000 vierkante meter wordt hier de logistieke operatie verzorgd voor bevestigingsfabrikant SPAX.

Het logistieke centrum voor het wereldwijd bekende schroevenmerk SPAX is een van de grootste en modernste goods-to-person orderverzamelfaciliteiten met autonome mobiele robots (AMR's) in Duitsland. STILL en Rhenus Warehousing Solutions implementeren een compleet intralogistiek concept met geautomatiseerde transportsystemen, autonome mobiele robots en een volledig geautomatiseerd smallegangenmagazijn met meer dan 42.000 opslaglocaties op een oppervlakte van bijna 30.000 vierkante meter.

Volautomatische processen voor maximale efficiëntie en veiligheid


In totaal zullen meer dan 150 geautomatiseerde STILL trucks - waaronder MX-X iGo systems smallegangentrucks, EXV iGo systems stapelaars en autonome ACH 10 mobiele robots - worden ingezet. In een meerploegendienst zorgen de truck en robots ervoor dat alle goederen op betrouwbare wijze naar de verschillende werkgebieden worden getransporteerd, opgeslagen en beschikbaar worden gesteld voor verdere processen. Manuele transporten zijn dankzij het innovatieve concept definitief verleden tijd. Vanuit de goederenontvangst worden binnengekomen goederen in het magazijn opgeslagen door geautomatiseerde stapelaars en smallegangentrucks. Vanuit het smallegangenmagazijn worden de goederen eveneens volledig automatisch naar de verpakkingsafdeling getransporteerd, waar ze in pakketten worden verdeeld. De verpakte eindproducten worden weer teruggebracht naar het smallegangenmagazijn voor tussenopslag en vervolgens gedistribueerd naar het AMR-magazijn. Hier komen de autonome mobiele robots ACH in beeld. De AMR's verzorgen een geautomatiseerde, efficiënte en foutloze aanvoer van de goederen naar de pickstations. Ook het transport van alle gepickte orders naar de uitgiftezone, waar de goederen worden klaargemaakt voor verzending, nemen de AMR’s voor hun rekening.

"De volledig geautomatiseerde oplossing met intelligente voertuigen en een op maat gemaakt stellingsysteem biedt maximale procesbetrouwbaarheid en een geoptimaliseerde capaciteit," weet Patrick Litz, Head of Advanced Applications bij STILL. "Bovendien verhogen we de veiligheid in het magazijn aanzienlijk en bieden we onze klant een toekomstbestendige oplossing voor het toenemende tekort aan geschoolde werknemers in de logistieke sector."

Expertise & partnerschap: succesfactoren voor complexe innovatieprojecten

Naast uitgebreide expertise en technologische kennis, is een constructief partnerschap tussen alle betrokken partijen cruciaal voor het succes van een project van deze omvang. De STILL-experts zijn al in een vroeg stadium bij het project betrokken en hebben met hun kennis en jarenlange ervaring bijgedragen aan de planning en het ontwerp."Het gaat om een installatie die in Duitsland ongekend is. Met deze dimensies en deze mate van complexiteit is nauwe samenwerking op basis van partnerschap een belangrijke succesfactor," zegt Patrick Litz. Hij voegt eraan toe: "Alle genoemde aspecten zijn volop aanwezig in onze samenwerking met Rhenus Warehousing Solutions. We zijn erg blij dat we dit trendsettende intralogistieke project mede vorm kunnen geven." Ook de opdrachtgever, Rhenus Warehousing Solutions, is meer dan tevreden. "De hoogwaardige adviesexpertise van het STILL-team en de op partnerschap gebaseerde aanpak hebben ons van meet af aan overtuigd," verklaart Andreas Mayer, lid van het managementteam van Rhenus Warehousing Solutions Duitsland. "Dit concept houdt rekening met al onze eisen en is bovendien flexibel schaalbaar - een belangrijke factor voor toekomstige levensvatbaarheid."