Kies een andere taal om inhoud voor uw locatie te zien:
02.09.2020

Efficiëntie, ergonomie en toegevoegde waarde met geautomatiseerde routetreinen

Hamburg, 02 september 2020 – In alle sectoren worden bedrijven geconfronteerd met dezelfde, groeiende uitdaging: resources optimaal, winstgevend én op een duurzame manier inzetten om concurrerend te blijven in een dynamische markt. Vooral in de logistiek rijst daarbij vaak de vraag: mens of machine? Maar het een sluit het ander niet uit. De heftruckvrije productielogistiek met geautomatiseerde routetreinen is een mooi voorbeeld.

De synergie van mens en machine resulteert hier in een hoge efficiëntie, toegevoegde waarde en een ergonomische, gezondheid bevorderende inzet van medewerkers. Met 100 jaar ervaring in het ontwerpen en implementeren van intelligente intralogistieke oplossingen is STILL een competente en innovatieve partner voor het optimaliseren van de productielogistiek en het succesvol vormgeven van de toekomst met geautomatiseerde processen.

Sinds de millenniumwisseling is het begrip ‘routetrein-systeem’ in Europese vakkringen synoniem voor slanke processen en gesynchroniseerde interne logistiek. Het concept is echter al veel ouder en gaat terug naar het Milkrun-principe, dat al in de jaren zestig van de vorige eeuw de voedselvoorziening in de VS veiligstelde. Net zoals de melkboer iedere ochtend zijn rondes maakte, waarbij hij lege flessen inruilde voor volle, worden de productiefaciliteiten op tijd en naar behoefte voorzien van materiaal door middel van trekkende voertuigen. De afvoer van materialen en het verdere transport van halffabrikaten wordt door dezelfde trein verzorgd.

Het routetreinsysteem ontwikkelt dit concept systematisch verder. Dankzij trolleys, die in frames aan het trekkende voertuig worden geschoven, kunnen complete productielijnen flexibel, snel, just in time, of just in sequence worden beleverd. Eenperfect samenspel tussen trolley en frame is hierbij een essentiële successleutel. Naast een efficiënte toe- en afvoer van materialen profiteren bedrijven van een hogere productiviteit, kostenoptimalisatie en individualisering van de productie. De cyclisch geklokte aan- en afvoer via een vaste route zorgt bovendien voor minder intern transport, een hogere veiligheid en ergonomische werkomstandigheden.

 

Stap voor stap: van de opslagloodsen in de haven van Hamburg naar de innovatieve automobielbranche

Meer dan tien jaar ervaring in de ontwikkeling en implementatie van innovatieve routetreinsystemen en meer dan 70 jaar competentie in de ontwikkeling van krachtige elektrische trekkers maken STILL tot een competente systeemleverancier voor routetransport. Hoe vroeg STILL het concept van trekkers en heftruckvrije logistieke processen herkende en implementeerde, blijkt uit de ontwikkeling van de elektrische EK 2000 in 1946 en de introductie van de Muli-Mobil driewieltrekker slechts enkele jaren later. In de ‘Wirtschaftswunder’-jaren na de Tweede Wereldoorlog trok deze trekker al tot tien aanhangers door de haven van Hamburg.

 

In 2008 maakte STILL zijn reputatie als pionier in de intralogistiek andermaal waar: samen met autofabrikant BMW ontwikkelde de intralogistiek specialist de STILL LiftRunner. De koers voor een heftruckvrije productie volgens innovatieve lean-principes was daarmee uitgezet. Tot op de dag van vandaag is de STILL LiftRunner maatgevend en de basis voor alle doorontwikkelingen in de afgelopen tien jaar.

Met zijn innovatieve frames en trolleys, en het gepatenteerde transport- en overnamesysteem is de STILL LiftRunner een van de eerste succesproducten in de 100-jarige bedrijfsgeschiedenis van STILL.


Automatisch in trek: routetreinen als drijfveer van automatisering

In alle branches leidt de digitale verandering – en met name de onlinehandel – tot meer dynamiek in productieketens en supply chains. Automatische transportsystemen zijn een efficiënte optie om te voldoen aan de eisen van flexibiliteit, individualisering en procesbetrouwbaarheid. Gedeeltelijk of volledig geautomatiseerde routetreinen, ondersteund door de modernste navigatie- en besturingstechnologieën, zijn ideaal om de productietoevoer en de handling van goederen voor hun rekening te nemen.

Een flexibele en perfect gesynchroniseerde toevoer van goederen, geoptimaliseerde voorraden, minimalisering van fouten en ongelukken, en een op de specifieke behoefte afgestemde inzet van personeel zijn slechts enkele van de voordelen.

Talrijke STILL-klanten profiteren al van deze voordelen en hebben samen met de intralogistieke adviseurs van STILL hun productietoevoer omgezet naar het routetrein concept. Een eeuw ervaring in de intralogistiek in combinatie met gedegen technologische knowhow en een eigen intralogistiek adviesbureau maken STILL tot dé partner voor logistieke automatiseringsprocessen. Dit wordt ook bevestigd door externe experts: in 2019 ontving STILL de felbegeerde IFOY Award in de categorie ‘AGV & Intralogistics Robot’ voor de STILL LiftRunner met geautomatiseerd laden en lossen en de LTX 50 elektrische trekker.


Mens en machine in ergonomische interactie

Zelfs in het tijdperk van automatisering blijft gekwalificeerd, gezond en gemotiveerd personeel een van de belangrijkste succesfactoren voor bedrijven. De vele voorbeelden van geautomatiseerde routetreinsystemen laten duidelijk zien dat automatisering niet gelijk staat aan minder werkgelegenheid. Natuurlijk, automatisering stelt ondernemers in staat om het hoofd te bieden aan uitdagingen zoals het tekort aan geschoolde arbeidskrachten, de stijgende loonkosten en de toenemende druk om flexibel te zijn. Het is echter veel belangrijker om optimaal gebruik te maken van technologische en menselijke resources en om synergiën te benutten. Wanneer intelligente machines in de productie zorgen voor veiligheid en betrouwbare processen en ook fysiek zwaar, repeterend werk op zich nemen, neemt de productiviteit en efficiëntie toe. Tegelijkertijd profiteren de werknemers van betere arbeidsomstandigheden, een gezondere werkomgeving en van meer vrijheid voor creatieve en verantwoordelijke taken. Zo kan één persoon bijvoorbeeld de logistieke verantwoordelijkheid op zich nemen voor een hele productielijn. In plaats van slechts één enkele processtap.

Op de jubileumwebsite www.still.nl/100 presenteert STILL - naast meer informatie over de routetreinen en interessante onderwerpen over de geschiedenis van de onderneming – nu ook een video die de 100 jaar oude bedrijfsgeschiedenis op een heldere en spannende manier presenteert.